A szalagos archiválóeszközök

Ha mágnesszalagos adattárolásról hallanak, legtöbbeknek a 80-as, 90-es évek magnókazettái ugranak be, esetleg a számítástechnika hőskorából ismerős hatalmas szekrénnyi orsós berendezések - de szinte sohasem az, hogy a szalagos rendszerek komoly versenytársai lehetnének a merevlemezeknek és flash eszközöknek. Pedig a 2020-as években tovább folyik a szalagos eszközök fejlesztése. Az előző részben megismerkedtünk a klasszikus D2D2T adattárolási ideológiával. Most tekintsük át a közelmúltban használatos szalagos tároló szabványokat és a jelenlegi fő fejlesztési irányokat.

 

A szalagos mentő vagy archiválórendszereket, mint hardver eszközöket több ismérv alapján is csoportosíthatjuk. A legfontosabb két szempont:

  1. A meghajtórendszer összetettsége és automatizáltsága
  2. A szalagos szabvány.

1. A meghajtórendszer összetettsége és automatizáltsága
 
Jelentős a különbség aközött, hogy egy olyan szalagos mentőeszközünk van-e, amely egyetlen író/olvasó egységet tartalmaz és abban a kazettákat kézzel kell cserélgessük, vagy olyan, amely robotikát is tartalmaz. Az utóbbi esetben egy hosszabb időtartam, akár hetek, hónapok mentései automatizálhatóak anélkül, hogy emberi beavatkozásra legyen szükség, mivel egy robot, a hozzárendelt szoftver beállításai alapján cserélgeti a meghajtóban a kazettát a mentési rendben leírtaknak megfelelően. Az ilyen eszközöket szalagkönyvtárnak nevezzük. A nagyobb kapacitású szalagkönyvtárakban több, akár több tucat szalagos meghajtó is dolgozik, párhuzamos üzemmódban, akár úgy is, hogy egyes drive-ok olvasnak, míg mások írnak. A szalagos driveok és könyvtárak a mentőszerverhez direkt SAS vagy FC, míg a tárolóhálózathoz FC kapcsolaton keresztül csatlakozhatnak. Az egyedi, robotika nélküli drive-ok egyes esetekben a szerverbe vannak beszerelve, és SAS kapcsolattal kommunikálnak.
 
Összefoglalva:

  • Egyedi drive robotika nélkül: külső vagy belső SAS kapcsolat
  • Egyedi drive robottal (szalagkönyvtár): külső SAS vagy FC kapcsolat
  • Több drive robottal (szalagkönyvtár): külső SAS vagy FC kapcsolat

A követkető rész a szalagos eszköz szabványokról szól majd.


Nyomtatás