Szalagos eszköz szabványok

Egy időben több különböző kazetta és meghajtó család élt meg egymás mellett a piacon, de ezek közül mára igazából két fő típus: az LTO és a Jaguar szabvány a használatos. A többi típus fejlesztése megállt egy bizonyos ponton, végül ezek ki is koptak a piacról. Az adathordozók méretezésére jellemző, hogy a gyártók megadják a natív (adattömörítés nélküli) és a maximális tömörítés melletti kapacitását is az adott kazettának, így meg kell szokjuk, hogy általában két számot látunk.

A profi adattörlésről

Nem elég rákattintani a "Töröl gombra". Ez csak annyit ér, mintha egy könyvből kitörölnénk a tartalomjegyzéket. A könyv lapjai sértetlenül megmaradnak. ahogy az adataink is az adathordozón. Ezek az adatok akár ingyenesen használható programokkal, sőt, akár fizikailag megsemmisített merevlemezek darabkáiról is visszaállíthatóak.

A szalagos archiválóeszközök

Ha mágnesszalagos adattárolásról hallanak, legtöbbeknek a 80-as, 90-es évek magnókazettái ugranak be, esetleg a számítástechnika hőskorából ismerős hatalmas szekrénnyi orsós berendezések - de szinte sohasem az, hogy a szalagos rendszerek komoly versenytársai lehetnének a merevlemezeknek és flash eszközöknek. Pedig a 2020-as években tovább folyik a szalagos eszközök fejlesztése. Az előző részben megismerkedtünk a klasszikus D2D2T adattárolási ideológiával. Most tekintsük át a közelmúltban használatos szalagos tároló szabványokat és a jelenlegi fő fejlesztési irányokat.

Az adattárolásról röviden

Az adattárolásról röviden

Sorozatunk első részében röviden tisztázzuk, hogy mire valók az adattároló készülékek.

Kiindulópontunk a központi számítógépek, a szerverek adattárolása. A klasszikus felfogás szerint nem érdemes a szerverek adatait, de sok esetben a szerver-operációs rendszerek telepítéseit sem magukon a szervereken, azok belső diszkjein tárolni, hanem célszerű az összes adatot/telepítést egy erre a célra létrehozott céleszközön, a lemezes adattárolón (storage-on) elhelyezni. Azt az elsődleges tárolóeszközt, amelyet a szerverek folyamatosan használnak adataik elhelyezésére, és azok a memóriába történő visszaolvasására, Produktív tárolónak nevezzük.